Information presented here are not press releases and may include excerpts from and links to externally published content. Diamyd Medical is not responsible for externally published content.

Follow Us

Sort order
Data pager
Data pager
123
Show:
PageSizeComboBox
select
3 page(s)
 November 28, 2017   Sweden
"Vår vision är att bota diabetes helt och hållet” Feminvest intervjuar vd Ulf Hannelius
I en intervju med Feminvest berättar Diamyd Medicals vd Ulf Hannelius om den allvarliga sjukdomen, bolagets forskning och en stor studie som skulle kunna leda till marknadsgodkännande.

Läs hela artikeln här
 November 24, 2017   Sweden
Finwire.tv: Diamyd Medical går vidare med fas 2
Reportage om utvecklingen av diabetesvaccinet Diamyd® i Diamyd Medicals europeiska fas II-studie DIAGNODE-2, samt satsningen på bolagets GABA-baserade prövningsläkemedel Remygen®. Medverkande: Professor Johnny Ludvigsson, vd Ulf Hannelius samt Elin Cederbrant som lever med typ 1-diabetes.
 November 21, 2017   Sweden
Diabetesprofilerna – Professor Ludvigsson i poddintervju
Diabetesprofilerna är MTGs poddserie om folksjukdomen diabetes. Det fjärde avsnittet publicerat den 21 november gästas av professor Johnny Ludvigsson, forskare och läkare samt koordinerande prövare för Diamyd Medicals europeiska fas II-studie DIAGNODE-2. I studien prövas en behandling mot typ 1-diabetes i nydiagnostiserade patienter.

Lyssna på podden här
 November 17, 2017   Sweden
”Jag skulle gärna vara med i fler studier”

Elin Cederbrant lever med typ 1-diabetes sedan 2010. Hon har deltagit i kliniska studier och är stolt över att ha engagerat sig för forskningen.

– Forskarna och jag har samma mål, vi vill hitta en bot mot typ 1-diabetes, säger hon.

Elin hann aldrig bli riktigt sjuk, i hennes fall var sjukdomen väntad. När hon föddes upptäcktes genom en forskningsstudie att hon bar på autoantikroppar mot de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, ett tecken på att Elin med stor sannolikhet skulle utveckla typ 1-diabetes någon gång i livet. Gradvis började kroppen gå till attack mot cellerna som gör insulin, och till slut fungerade inte hennes insulinproduktion längre och hon fick diagnosen typ 1-diabetes.

– Min mamma har också typ 1-diabetes så vi fick beskedet att det inte var om, utan snarare när sjukdomen skulle bryta ut. När beskedet kom trodde jag att jag var mentalt förberedd, men det var verkligen jättejobbigt, säger Elin.

Typ 1-diabetes intensivbehandlas dygnet runt med insulin, det livsviktiga hormon som Elins kropp saknar. Hon måste alltid tänka på vad och hur mycket hon äter, vilar eller rör sig eftersom det påverkar blodsockerbalansen. Blodsockret övervakas och styr behovet av insulin som hon tar med pump eller spruta. Både brist på insulin och för hög dos insulin kan innebära livsfara. Hotet om akuta komplikationer och hamna i koma är ständigt närvarande, liksom vetskapen om risken för långsiktiga, svåra följdsjukdomar som ger skador på synen, blodkärlen och nervsystemet.

Elins upplevelser av vad som är svårast med att ha typ 1-diabetes har förändrats över tid. Från början var det alla nålarna som var värst, nu är det stressen kring att tvingas planera varje dag och att aldrig kunna ta paus.

– Det syns inte utanpå att jag är sjuk men själv kan jag aldrig släppa att jag har typ 1-diabetes, tankarna ligger alltid där och gnager, det är jättejobbigt.

Typ 1-diabetes är den vanligaste livshotande sjukdomen som drabbar barn och ungdomar i Sverige. Sjukdomen ökar konstant och orsakar stort lidande. Ännu saknas botemedel, men forskning pågår. För Elin är forskning och kliniska studier betydelsefullt och genom sitt eget deltagande har hon bidragit med värdefull kunskap som kan innebära förändring av hur typ 1-diabetes behandlas i framtiden.

– Jag kan inte forska själv men jag kan hjälpa till genom att delta i studier. Patienterna är ju otroligt viktiga för att kunna hitta och lansera nya läkemedel.

- Intervjun är publicerad i Diamyd Medicals årsredovisning för 2016/2017 - November 14, 2017   Sweden
Videointervju med vd Ulf Hannelius från Trading Direkt
Intervju med vd Ulf Hannelius i nyhetsprogrammet Trading Direkt den 14/11 2017.
 November 13, 2017   Sweden
di.se: Diamyds vd: "Vårt mål är att vara först"
Forskningsbolaget Diamyd Medical hoppas på att läkemedelskandidaterna Diamyd och Remygen ska hjälpa till att bota diabetes.

"Om de här två fungerar som vi hoppas att de ska göra har vi en 100 procents bot", sade Diamyd Medicals vd Ulf Hannelius under sin presentation vid Stora Aktiedagen 2017 i Stockholm.

Läs hela artikeln här
 November 13, 2017   Sweden
Webcast från Stora Aktiedagen på Hotel Sheraton i Stockholm
Bolagspresentation med Diamyd Medicals vd Ulf Hannelius från Aktiespararnas evenemang Stora Aktiedagen på Hotel Sheraton i Stockholm den 13/11 2017.
 November 9, 2017   Sweden
Intervju med Johnny Ludvigsson: ”Vi tar oss direkt in i officersmässen”

Genom att vaccinera direkt in i lymfkörteln försöker professor Johnny Ludvigsson och hans kollegor bromsa utvecklingen av typ 1-diabetes hos nydiagnostiserade patienter för att behålla kroppens egen insulinproduktion.

Johnny Ludvigsson har i många år arbetat för att hitta nya behandlingar av typ 1-diabetes, en autoimmun sjukdom som innebär att produktionen av hormonet insulin inte fungerar eftersom kroppen går till attack mot cellerna som tillverkar insulin. Tillsammans med sina forskarkollegor har han vidareutvecklat metoden att ge diabetesvaccinet Diamyd®, i syfte att avbryta den autoimmuna attacken på de insulinproducerande cellerna.

I en dubbelblindad placebostudie DIAGNODE-2 testas behandlingen på 80 patienter från Spanien, Tjeckien och Sverige som nyligen insjuknat i typ 1-diabetes. I studien injiceras vaccinet direkt in i en lymfkörtel med hjälp av ultraljud. I lymfkörtlarna finns de celler som bildar vita blodkroppar och antikroppar, det är där immunsystemet lärs upp för att kunna försvara kroppen.

– Man kan säga att vi i stället för att fångas av immunförsvarets spejare tar oss in direkt i officersmässen, säger Johnny Ludvigsson.

Huvudkomponenten i diabetesvaccinet består av det kroppsegna proteinet GAD som finns naturligt i de insulin­ producerande cellerna men som immunsystemet av okänd anledning uppfattar som främmande och attackerar. Injektionen direkt i lymfkörteln ger ett kraftigare immunsvar än det man sett när Diamyd® givits under huden, trots att dosen är lägre. Effekten av behandlingen mäts med flera parametrar, bland annat hur immunsvaret reagerar.

– Vi ser tydligt att laguppställningen förändras, från det autoimmuna svaret med ett stort inslag av immunceller som uppfattar GAD som främmande till ett svar med celler som i stället lär immunförsvaret att det är en molekyl som faktiskt ska vara där.

I DIAGNODE-2 kombineras GAD också med kosttillskott av D-vitamin som i tidigare forskning visats ha ytterligare skyddande effekt på de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln och också positiv effekt på immunförsvaret.

Förutsättningarna så här långt beskriver Johnny Ludvigsson som mycket lovande, mot bakgrund av att samma koncept prövats i hans egna mindre pilotstudie i fas I.

– Det ligger klart lägre än den 40–50-procentiga minskning vi vanligtvis ser under samma tid, och tyder på att behandlingen bromsar sjukdomsförloppet, även om antalet patienter än så länge är för lågt för att vi ska kunna säga någonting säkert i det här läget, säger han.

Johnny Ludvigsson tydliggör att även om förhoppningen är att någon gång i framtiden fullständigt kunna bota diabetes så skulle också en bromsande behandling ha stor betydelse för patienterna. Sjukdom kräver uppsikt och intensivbehandling dygnet runt genom kontroll och justering av blodsockernivåer, med hjälp av insulin med pump eller spruta. Ändå drabbas många av livsfarliga, akuta komplikationer och kan hamna i koma.

– Även en liten kvarvarande insulinproduktion ger stor effekt, och minskar de komplikationer som typ 1-diabetes ger, säger han.

Johnny Ludvigsson menar att DIAGNODE-2 kan vara början på en ny behandlingsregim av typ 1-diabetes, som är den vanligaste livshotande sjukdomen som drabbar barn och ungdomar i Sverige.

– Jag hoppas att det här är första steget mot ett helt nytt sätt att behandla inte bara typ 1-diabetes utan att det även blir en behandlingsmodell för andra autoimmuna sjukdomar som exempelvis reumatoid artrit, avslutar han.

- Intervjun är publicerad i Diamyd Medicals årsredovisning för 2016/2017 -


 October 6, 2017   Spain
DIAGNODE-2 clinical trial Investigator Meeting in Barcelona

Diamyd Medical arranges a two days Investigator Meeting for the European Phase II study DIAGNODE-2 attended by investigators, diabetes nurses, study managers and coordinators from Czech Republic, Sweden and Spain.
Professor Johnny Ludvigsson, Coordinating Investigator of the diabetes trial DIAGNODE-2, is leading the meeting held in Barcelona, Spain. The participants are presented to trial design, protocol and study management as a part of the preparation of the trial start and patient recruitment.

About DIAGNODE-2
The placebo controlled phase II clinical trial DIAGNODE-2 will include approximately 80 patients from Spain, the Czech Republic and Sweden aged 12-24 years, recently diagnosed with type 1 diabetes. The patients will be followed for 15 months with the aim to evaluate the remaining insulin producing capacity. August 29, 2017   Sweden
Professorns varning: ”Lika många barn kommer dö av diabetes som av cancer”

Johnny Ludvigsson, professor i barn- och ungdomsmedicin vid Linköpings universitet gästar Nyhetsmorgon i TV4 den 23 augusti 2017.

Se inslaget här